EKONOMİ

2025’te işsizlik maaşı ne kadar olacak? 2025 İŞSİZLİK MAAŞI!

İşsizlik maaşının 2025 yılında ne kadar olacağı binlerce kişinin gündeminde yer alıyor. Yeni asgari ücret tutarı işsizlik maşından başlayarak pek çok kalemi etkiliyor. Bundan dolayı da 2025 yılında işsizlik maaşı alacak kişiler ne kadar maaş alabileceklerini öğrenmek istiyor.

Abone Ol

İşsizlik maaşı, asgari ücrete yapılacak zam tutarına göre bir şekil alacak. İşsizlik maaşı belli kriterleri sağlayan vatandaşlara veriliyor. Bu kriterleri yerine getirip, maaş bağlanan kişiler de yeni asgari ücret açıklanmadan ne kadar maaş alabileceklerini araştırmaya başladı. Peki “2025 yılında işsizlik maaşı kaç TL olacak? Asgari ücrete yüzde 35 zam yapılırsa işsizlik maaşı ne kadar olur?” İşte ayrıntılar…

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK 2025?

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanların kendi istekleri ve kusurları dışında işsiz kaldıklarını beyan ettikleri takdirde belirli şartları sağlamaları durumunda aldıkları bir ödenek türüdür. 2025 yılı için işsizlik maaşı tutarları, sigortalı çalışanın son dört aylık prime esas kazançlarına göre hesaplanır ve aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir.

Yasada belirtilen işsizlik ödeneği tutarının, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçememesi için sigortalı işsizin en yüksek ödenek olan 15 bin 880,54 TL tutarında ödenek ayrılır. Halihazırda uygulanmakta olan bu ödenek taban tutarı ve tavanı yılbaşından itibaren asgari ücrete yapılacak güncelleme oranında değişime gidilecektir.

Asgari ücrete yüzde 35 oranında artış yapılırsa, işsizlik maaşı hesaplaması şu şekilde olacak. Asgari ücretten çalışanların işsizlik ödeneğinin 7 bin 940 TL’den 10 bin 720 TL’ye kadar, çalışırken prime esas kazançları yüksek olanların ise en fazla alacakları ödenek miktarı da 15 bin 880 TL’den 21 bin 438 TL’ye kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı; Sigortalı işsizlere bu Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödemeyi tanımlar. Belirlenen işsizlik maaşı şartları ise şu şekildedir;

-          Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

-          Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

-          Hizmet akdinin iptalinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.