Kurban Bayramı bu yıl haziran ayına denk geliyor. Haziran ayı öncesinde bütçesini hazırlamak isteyenler şimdiden kurbanlık fiyatlarını araştırmaya başladı. Bu doğrultuda küçükbaş, büyükbaş hayvan fiyatları ile yurt dışı hisse bedelleri merak ediliyor. Peki, 2025 kurbanlıklar ne kadar?
2025 Kurban Bayramı ne zaman?
Bu yıl Kurban Bayramı haziran ayına denk geliyor. 5 Haziran Perşembe günü arefe günü idrak edilecek. Kurban bayramı 6,7,8 ve 9 Haziran tarihlerine denk gelecek. Bayram tatilinin kaç gün olarak açıklanacağı da merak ediliyor. Ramazan bayramı tatili 9 gün olarak açıklanmıştı. Mayıs ayı sonunda bayram tatilinin süresinin açıklanması bekleniyor.
Büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar olacak?
Büyükbaş hayvanların fiyatları bu yıl da bölgesel farklar, yem maliyetleri ve aracı masrafları nedeniyle geniş bir aralıkta seyrediyor. 2025 için dana, düve ve tosun gibi büyükbaş hayvanların ortalama fiyatları şu şekilde öngörülüyor:
Dana: 100.000 TL – 140.000 TL
Tosun: 110.000 TL – 150.000 TL
Düve: 90.000 TL – 130.000 TL
Kurbanlık hayvanların ortalama fiyatı 90 bin TL ile 150 bin TL arasında değişiyor. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerde fiyatların 200 bin TL'nin üzerine çıkması bekleniyor.
Küçükbaş kurbanlık fiyatları netleşiyor
Koyun, keçi ve koç gibi küçükbaş hayvanların fiyatları da il ve ilçe bazında değişiklik gösteriyor. 2025 yılı için ortalama fiyat aralıkları şöyle:
Koyun: 8.000 TL – 16.000 TL
Koç: 12.000 TL – 20.000 TL
Keçi: 9.000 TL – 15.000 TL
Yerli üreticiden doğrudan alım yapanlar daha uygun fiyatlara ulaşabilirken pazar yerlerinde aracı etkisiyle maliyet artabiliyor.
Yurt dışı kurbanlık hisse bedelleri ne kadar?
Yurt dışında kurban bağışı yapmak isteyen vatandaşlar için de hisse fiyatları belli olmaya başladı. Dernekler ve vakıflar üzerinden yapılan kurban kesimlerinde yurt dışı hisse bedeli 4.000 TL'den başlıyor. Organizasyona göre fiyatlar artabilirken kurban kesiminin yapıldığı ülke de maliyetleri etkileyen bir diğer unsur.
Diyanet İşleri Başkanı vekalet bedelini açıkladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2025 yılı vekaletle kurban kesim bedellerini kamuoyuyla paylaştı
Erbaş, 2025 yılında vekaletle kurban programı kapsamında 81 il ve 922 ilçe başta olmak üzere, yaklaşık 80 ülkenin 365 bölgesinde kesim yapılmasını, ayrıca Filistinliler için kesilen kurbanların başta Gazze'deki mazlumlar olmak üzere Filistin'e ulaştırılmasını hedeflediklerini belirtti. Erbaş, "2025 yılı vekaletle kurban kesim bedeli, yurt içinde bir hisse 13 bin 500 TL, yurt dışında bir hisse 5 bin 450 TL olarak belirlenmiştir. Hayırseverlerimiz www.tdv.org ya da bagis.tdv.org adreslerimizden ayrıca Türkiye Diyanet Vakfı mobil bağış uygulamamızdan, il ve ilçe müftülükleri, Türkiye Diyanet Vakfı şubeleri, din görevlilerimiz, PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla bağışta bulunabileceklerdir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise bunların dışında din hizmetleri müşavirlikleri, ateşelikler, koordinatörlükler ve ülkelerdeki cami dernekleri ile din görevlileri vasıtasıyla vekaletlerini güvenle vakfımıza teslim edebileceklerdir. Ayrıca 81 ilde şehir merkezlerinde 1003 Türkiye Diyanet Vakfı şubesi aracılığıyla kurulacak stantlar sayesinde vatandaşlarımız kolaylıkla bağış yapabilecek ve kurban çalışmaları hakkında bilgi alabileceklerdir" diye konuştu.
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?
Kurbanlık hayvanın sağlıklı ve kurban vasıflarına uygun olması şart. Alım yapılırken:
Hayvanın burun akıntısı olmaması,
Gözlerinin parlak, tüylerinin diri görünmesi,
Kuyruk, boynuz gibi organlarının sağlam olması,
Kulak küpesinin bulunması,
Ve hayvanın kendi ayaklarıyla yürüyebilecek güçte olması gerekiyor.
Ayrıca farklı ilden gelen hayvanlar için veteriner sağlık raporu ve hayvan pasaportu kontrolü de ihmal edilmemeli.
Kurban kesiminde nelere dikkat edilmeli?
Din İşleri Yüksek Kurulu; kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken bazı esasları şöyle sıralıyor:
Hayvanın nefes ve yemek boruları ile en az bir atardamarı kesilmeli,
Canı çıkmadan başı gövdeden ayrılmamalı,
Eziyet edilmemeli, kesim işi ehil kişilerce yapılmalı,
Hayvanlar birbirini görmeyecek şekilde kesim alanında konumlandırılmalı,
Temizlik kurallarına mutlaka uyulmalı.