Genel

18. İstanbul Bienali "Üç Ayaklı Kedi" Başlığıyla Başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 18. İstanbul Bienali, bu yıl "Üç Ayaklı Kedi" başlığıyla 20 Eylül-23 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak

Abone Ol

Bienal, 40'tan fazla sanatçıyı bir araya getirecek ve sergilerle başlayarak performanslar, gösterimler ve konuşmalarla zenginleşecek bir kamusal program sunacak.

Bienalin Teması ve Kavramsal Çerçevesi

İstanbul Bienali Direktörü Kevser Güler'in açılış konuşmasıyla başlayan basın toplantısında, küratör Christine Tohme bienalin üç yıla yayılan yapısına dair bilgiler verdi. Tohme, bienalin "Üç Ayaklı Kedi" başlığıyla düzenleneceğini açıklayarak, bienalin 2025-2027 yılları arasında esneyerek şekilleneceğini belirtti. Küratör, bienalin temasını "kendini koruma" ve "gelecek" olasılıkları üzerine kurdu.

Sergiler, Performanslar ve Konuşmalar

Bienal, 20 Eylül-23 Kasım tarihleri arasında 40'tan fazla sanatçının eserini sergileyecek. Bu sergiyle birlikte performanslar, gösterimler ve konuşmalar gibi birçok etkinlik de sanatseverlerle buluşacak. 2026'da bienalin ikinci ayağı, yerel inisiyatiflerle işbirliği yaparak kamusal program dizisi oluşturacak. 2027'de ise bienal, yolculuk boyunca karşılaşılan temaları birleştirerek son bir sergi ve atölye programıyla tamamlanacak.

Sanatçılar İçin Açık Çağrı

Bienal için bir açık çağrı yapıldı ve bu çağrıya 105 farklı ülkeden yaklaşık 1500 dosya ulaştı. 31 Ekim-15 Aralık 2024 tarihlerinde yapılan çağrıya yanıt olarak başvurular değerlendirildi ve sanatçılara katılım durumları hakkında mart ayı sonuna kadar bilgi verileceği belirtildi.

Koç Holding'in Sponsorluk Desteği

Koç Holding'in sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan İstanbul Bienali, ücretsiz olarak sanatseverlere sunulacak. Bienale farklı mekanlarda ev sahipliği yapılacak ve çok sayıda kurum tarafından desteklenecek.

İstanbul Bienali'nin Kültürel Önemi

İstanbul Bienali, 1987 yılından bu yana 1200'ün üzerinde sanatçıyı ve sanatçı kolektifini ağırlamaktadır. Güncel sanatın yeni eğilimlerini bir araya getiren bienal, yurt içi ve yurt dışındaki sanat çevreleri arasında güçlü bir kültürel ağ oluşturmuştur. Ayrıca, alternatif ve tarihi mekanlar bienalin önemli sergi alanları arasında yer alıyor.

İstanbul Bienali Danışma Kurulu

Bienalin danışma kurulunda, akademisyen ve eleştirmen Ahu Antmen, küratör Lydia Gatundu Galavu, sanatçı Gözde İlkin, araştırmacı, küratör ve sanat direktörü Renan Laru-an ve küratör ve müze direktörü Sally Tallant yer alıyor. Danışma kurulunun çalışma prensipleri ve küratörün belirlenme yöntemine dair ayrıntılar bienalin web sitesinde yer alıyor.