Sözlükte “yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarında olan şevl kökünden türeyen şevval kelimesi kameri yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır. Bu ayın yapılan ibadetlerle kazancı büyüktür. Şevval ayında oruç tutan kişiler, tıpkı diğer oruçlarda yaşandığı gibi manevi doygunluğa erişecektir. Peki “Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayının son günü ne zaman 2024? Şevval ayı bitti mi 2024” İşte 2024 Şevval ayına dair araştırılan ayrıntılar…

Şevval Ayı Ne Zaman Bitiyor

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Şevval ayının ne zaman biteceğini vatandaşlar araştırıyor. Şevval ayı, Müslümanlar için manevi kabul edilen önemli dönemlerden biridir. Şevval ayı, Ramazan ayının sona ermesinin ardından gelen bu aydır. Bu ayda da ibadetlerin devam etmesi hatta artırılması öğütlenir. Tüm Müslümanlar, bu dönemi manevi olarak değerlendirir ve ek ibadetlerle dolu manevi doygunluğun arttığı bir zaman dilimi olarak görürler. Bu sene Şevval ayı 10 Nisan'da başladı ve  Mayıs'ın 8'inde de son bulacak. Şevval ayında oruç tutmanın sevabını ise Hz. Peygamber'in bir hadisine dayanır. Bu hadise göre, Şevval ayında altı gün oruç tutan bir kişi, tüm bir sene boyunca oruç tutmuş kadar sevap elde eder. 

ŞEVVAL AYINDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Şevval ayında da oruç tutulabilir. Şevval ayında oruç tutmak isteyenler, 30 günlük şevval ayı içerisinde herhangi bir 6 gün içinde oruçlarını eda edebilirler. 

RAMAZAN AYINDA TUTULMAYAN ORUÇLAR ŞEVVAL ORUCU NİYETİ İLE TUTULABİLİR Mİ?

Ramazan’dan hemen sonra başlayan Şevval ayında 6 gün oruç tutmak yapıldığı zaman sevap yerine geçer. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün daha ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruç üst üste tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruçlar, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmemektedir. Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi gerekir yani farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazasına niyet edilir ise bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.

Kaynak: HABER MERKEZİ